Wandel op een dinsdagavond, zo rond 21:00 uur een willekeurige kroeg in Friesland binnen en je loopt ze tegen het lijf. Darters. Ander volk is op twee vingers te tellen. Een achttal darters vult de kroeg. In een donker hoekje, slechts het dartbord goed verlicht, vertonen ze hun kunsten. Onder het toeziend oog van een verdwaalde vriendin en de barman vliegen de pijlen in een staccato ritme het bord in: 60 punten, 26, zo nu en dan een ‘tontsje’.

unnamed Het tweede dartteam van Eric’s Café timmert al jaren aan de weg. De dartequipe bestaat uit acht personen. Wekelijks komen vier darters in actie. Het niveau is wisselend. Grote man is Jan ‘Bud’ Wijnsma. Hij is dan ook de enige speler die thuis nog wel eens wat trainingsuurtjes maakt. Zijn kompanen moeten het hebben van de vorm van de dag. Puur darttalent hebben ze niet, maar de pijlen landen meestal dichtbij de triple 20 in het bord. “Wanneer het hoofd leeg is, de concentratie hoog en de sportmaaltijd hartig, kan ik aardig meekomen op dit niveau”, aldus Jelger Kemper, al meer dan tien jaar actief in de Noordoost Friese kroegen. Met dit niveau bedoelt hij de kelder van de 3e divisie van de Friese Darts Bond (FDB).

De resultaten van Eric’s Café 2 zijn wel eens beter geweest. Pas twee weken geleden werd de eerste overwinning van het seizoen binnen gesleept. Met 3-7 werden de darters van Café Jelle Joep van het bord gegooid. Een week later was het meteen weer raak. In de belangrijkste wedstrijd van het seizoen tegen de stadgenoten van Café de Lantaarn 2 lieten de mannen van Eric’s Café zien dat ze het darten niet zomaar zijn verleerd. Het werd 6-4 voor de equipe van de flamboyante kroegbaas Theo Kingma, spil en captain van Eric’s Café 2.

Drie jaar geleden werd Eric’s Café 2 op wonderbaarlijke wijze kampioen in de 4de divisie. Op de laatste wedstrijddag wonnen de Dokkumers de lastige uitwedstrijd tegen Café it Hoekje in Oosternijkerk, terwijl koploper Café Jelle Joep zeer onverwachts onderuit ging tegen het laag geklasseerde Café Kalkman. Het werd daarmee een dag om nooit te vergeten. Temeer omdat het meest fanatieke teamlid, Ilco Meurs, die dag in het huwelijk trad. Sinds zijn eerste kennismaking met de dartsport, mist Ilco geen pijl die wordt gegooid. Hij dart naar eigen zeggen om toch nog enigszins met sport bezig te zijn.

Eric'sCafe000 (1 van 2)Het zijn lange dinsdagavonden voor de darters. Wedstrijden starten om 20:00 uur en zijn rond 23:00 uur afgelopen. Vooral de uitwedstrijden zijn een avontuur. Waar een voetbalveld een voetbalveld is, lijkt geen enkele kroeg op de andere. Soms wordt gespeeld in een ongezellig buurthuis, maar meestal is een authentiek bruin café het podium. “Je weet nooit waar je terecht komt,” aldus Hans Kroodsma, “zo moesten we ooit uit naar Café de Kaden in Drachten, maar belandden we in Café Poolbrothers in Heerenveen.” Goede herinneringen bewaren de darters aan de uitwedstrijden in het jeugdhonk in Engwierum en ‘It Hok’ in Blija. Theo Kingma: “Je kunt je kont er niet keren, maar het is er gezellig, de tegenstanders zijn sympathiek en het bier is nog net niet gratis. Ik kom er graag!”

Er wordt soms wat lacherig gedaan over darten, maar de heren nemen de sport uiterst serieus. Van een slechte partij kunnen de heren best even wakker liggen. Zo smeet Jan Wijnsma een tijdje geleden zijn drie pijlen in raketvaart over de Wierumerdijk, na een dramatisch slechte uitbeurt bij Café Kalman. De sfeer is gelukkig altijd vrij gemoedelijk. Voor goede beurten van tegenstanders wordt geklapt en een 180’er wordt door acht man gevierd.

Eric’s Café herbergt op de dinsdagavond drie dartteams. Het eerste team bivakkeert op de eerste plaats in de 2de divisie en maakt goede kans om terug te keren in de 1ste divisie. Het verschil zit in de trainingsuren. In de hogere divisies gooien de spelers bijna elke beurt een tripple, voor het uitgooien hebben ze vaak maar drie pijlen nodig. Anders is dat op een lager niveau. Volgens Jan Wijnsma kom je met 40 punten per beurt al een heel eind. Het derde team van Eric’s Café heeft zichzelf de Zwiere Jongens gedoopt en speelt net als het tweede team in de 3de divisie. Ze staan momenteel op de vierde plaats en hebben nog alle uitzicht op promotie.

Kroegbaas Theo Kingma benadrukt dat er ruimte is voor een extra dartteam. Geïnteresseerden kunnen gerust eens langslopen. Vooral op een dinsdagavond. Gezellig.
Darten in het algemeen

De FDB bestaat uit een eredivisie en vier ondergelegen divisies. Rick Hofstra en Peter Miedema zijn de beste Friese darters van het moment. Hofstra’s team, Café Ouwe Vat uit Sneek, gaat aan de leiding in de Friese eredivisie.

Op een dinsdagavond worden tien partijen gespeeld. Elke gewonnen partij levert een punt op. Ieder teamlid speelt een solopartij en twee dubbelpartijen. De beste speler van beide teams nemen het tegen elkaar op in een soort supersolo en de wedstrijd wordt afgesloten met de zogenaamde ‘bierpartij’. Hierin strijden alle acht darters tegen elkaar. Het verliezende team trakteert de winnaars op een rondje.

Op de website http://fdbdarts.nl/ staan alle statistieken van de Friese dartteams. Van competitiestanden tot aantal gegooide 180’ers en hoogste uitgooien. Alle denkbare statistieken en informatie zijn hier te vinden.