254479_101277206632131_6223684_nBij de mensen die nog nooit van Dokkum hebben gehoord zullen er waarschijnlijk ook geen bellen gaan rinkelen bij het horen van de naam van Be Quick 4. De rest zal ongetwijfeld weten dat de tegenstander van vandaag bestaat uit de wandelende reclamezuilen voor het recreatieve voetbal.
De bij het leven legendarische mannen van Be Quick 4 hebben een reputatie die tot ver buiten de landsgrenzen reikt. Maar mochten er tegen alle waarschijnlijkheid in toch nog mensen zijn die nog nooit van ons hebben gehoord, willen wij ons nog wel even voorstellen.

In den beginne..

Het moet ergens in april 2001 geweest zijn. Een vijftal jongemannen met een missie en een potje bier. Ergens aan een stamtafel. Ze wilden kampioen worden en zochten spelers. En belangrijker. Een sponsor.
Spelers kwamen en gingen. Een enkeling heeft de vele schiftingen overleefd. En de sponsor? Die is er nog steeds. Al jaren.
Eric’s Café sponsort Be Quick 4 sinds 2001. Al veertien jaar vormen spelers en kroeg een onlosmakelijke combinatie. Mensen die denken dat spelers van het Vierde de enorme drinkebroers zijn die minimaal vier avonden per week bij Theo aan de bar hangen, een barkruk lekkerder vinden zitten dan een bank, liever naar het grote scherm naast Pierluigi Collina kijken dan naar een 24 inch Panasonic tv’tje en een tosti van Jeroen prefereren boven de gezonde maaltijdsalades van hun vriendin en/of moeder, hebben gelijk. Het Vierde komt graag in Eric’s Café.
Dat alcohol en sportieve prestaties slecht samengaan bewijzen de eerste seizoenen van het Vierde. De nachtelijke drankexercities waren talrijk. De resultaten dramatisch. De ommekeer kwam in 2004. Jan van der Werff werd aangesteld als Grote Leider Jan en onder zijn bezielende leiding leerde Be Quick 4 omgaan met de combinatie van overmatig drankgebruik, wulpse vrouwen, gokverslaving en de georganiseerde misdaad enerzijds en prestatiegericht voetballen anderzijds. De tijden van Kees van der Hoek en Jacob ‘Hapie’ Haakma waren voorbij. Rikus Miedema werd het nieuwe boegbeeld!

 

Een tijd van ommekeer

V485598_303361859757313_788197551_nan rode lantaarndrager werd het Vierde langzaam maar zeker een stabiele middenmoter en later zelfs subtopper. Het absolute hoogtepunt beleefden de bij Leven Legendarische Mannen van het 4e op 21 mei 2011. Na een seizoen lang elke tegenstander te hebben gedeclasseerd mochten ze zich uiteindelijk kampioen noemen van de 5e reserve klasse en volgde promotie naar de huidige klasse. De huldiging, de goddelijke heersers werden rond gereden in een blauwgeel gekleurde stad, zullen alle Dokkumers zich nog lang herinneren.
De verbeterde prestaties zijn het resultaat van jarenlang doorselecteren. Nachtdravers met een dramatische katerverwerkingstijd zijn vervangen door types als Johannes van der Meer (de machine) en Roy Nienhuis, jongens die na vierdaagse stapmarathons lachend opstaan en fris ruiken. Mannen als Harwin Banga en Robbert (Bob) Hoogterp zijn het toonbeeld van de nieuwe mentaliteit. Zij laten op vrijdag de vrijgezelle vrouwen even links liggen en concentreren zich op de wedstrijd van zaterdag. Iets wat de steenleggers van het Vierde zoals Gerke Teitsma, Jelger Kemper en Sierd Vrieswijk moeilijk op konden brengen in hun tijd.

Een groot talent als Jorrit Kemper maakt plotseling zijn opwachting. Persoonlijk door Grote Leider Jan achter een bar vandaan geplukt en verder bijgeschaafd tot een stijlvolle smaakmaker. De woeste Meindert van der Hoek was het lichtend voorbeeld voor zijn broertje Jelle André van der Hoek en de jeugdige Romke Krol. Tegenwoordig trekken ze gedrieën tegenstanders aan gort.
De nieuwe leider Marcel Elzinga lijkt zelfs het chronische keepers probleem te hebben opgelost. In het verleden hebben veel markante personen het doel van het Vierde verdedigd. Allen dachten zij hun tegenstander het beste met hun drankwalm op afstand te houden. Afstandschoten werden hun allen fataal. Met Yoeri Poelman is er een tijdperk aangebroken waarbij het doel op acrobatische en stijlvolle wijze leeg wordt gehouden.
Dit alles vormt de aantrekkingskracht van het mythische Vierde. Let vandaag eens op het spel van de grote strateeg Jolmer Hoogterp, de balletjes breed van Arnold “Passie”Pasma en de onnavolgbare acties langs de zijlijn van Douwe ‘Disco’ van der Galiën of Martijn Helmus. Dit alles plus de aanwezigheid van het grote talent Christiaan Jilderda en de chef derde helft Marcel Zandberg vormen de ingrediënten voor een vriendenteam wiens naam altijd in een adem genoemd zal worden met zijn sponsor, Eric’s Café .

Schuw vooral niet om van ons aan te spreken aan de bar, om bijvoorbeeld een handtekening te vragen.

540240_303358506424315_580237704_n

Palmares Be Quick 4

2005 Winnaar beker ´meest flamboyante team´ Amelisweerd-cup Utrecht
2007 Tweede plaats Biertoernooi Dokkum
2007 Winnaar Zuiptrofee Middelkerke België
2010-2011 Kampioen reserve 5e klasse
2011 Winnaar Amelisweerd-cup Utrecht
2012 Winnaar ASD-toernooi Dokkum
2014 Tweede plaats Biertoernooi Dokkum